luni, 30 noiembrie 2009

Astazi e ziua mea...zi frumoasa ca mine....


Astazi m-am trezit fericita de multimea de sms-uri si telefoane care ma inconjoara.Este aniversarea mea, onomastica, ziua de nume, Sfantul Andrei."Sa ne traiesti cu numele","sa ai viata frumoasa, ca numele tau","sa porti cu mandrie numele sfant", sunt doar unele din vorbele care infloreau mesajele primite.
Va multumesc tuturor pentru urari,ma simt onorata sa vad ca lumea nu m-a uitat....De fiecare data bucuria e si mai mare cand primesti urari de la oameni la care nu te asteptai, si de fiecare data esti trist cand astepti telefonul "ala", de la o persoana draga..si astepti...si astepti...si nu mai suna...Ma simt fericita azi, si totodata sunt trista:da..sunt trista,ca astazi tatal meu nu poate sa-mi spuna "La Multi Ani!", dar mi-a transmis in vis, printr-un inger:ca ma iubeste si ca imi doreste fericire!

Cica Sfantul Andrei, este ocrotitorul Romaniei, asa spune o veche legenda, cica ar fi ajuns nu stiu prin ce an, in tinuturile Dobrogei,pentru a ne binecuvanta tara...Tara lui Andrei,frumoasa Romania...
"Cand legenda si religia se intalnesc, istoria este aceea care dobandeste sens",spunea un istoric al sudului Dunarii, Jean-Francois Gassiaux.espre Sfantul Andrei, legendele spun ca a fost trimis sa propovaduiasca pe "taramurile lupilor" fiind insotit si calauzit pe tot parcursul sau inspre sanctuarele dacice de catre Marele Lup Alb.

...Nu se cunoaste cu certitudine in ce perioada a anului a ajuns Sfantul Andrei, pentru prima data, in teritoriile de la Dunare, dar inscrierea sarbatorii numelui sau in calendar in ultima zi a lunii noiembrie si denumirea de "Undrea" a lunii urmatoare, sugereaza ideea ca acesta a intrat in Scythia Minor intr-un inceput aspru de iarna.
Daca documentele istorice sunt sarace in privinta acestui eveniment, in schimb traditia populara este formidabil de puternica. Poporul roman a pastrat amintirea trecerii Sfantului Apostol Andrei in mai multe feluri, printre care se numara unele colinde, legende si obiceiuri populare.
Obiceiurile de Sf.Andrei se pastreaza cu sfintentie in unele zone din tara:astefel in noaptea Sf.Andrei fetele cae vor sa se marite isi pun la cap 41 boabe de grau si daca viseaza ca cineva le ia atunci sigur se vor marita. Alte credinte intalnite: fetele fura faina din lada morii, fac placinte cu sare, pun pieptanele sub perna etc. Graul incoltit in vase mici de pamant sau crengutele de visin care vor inflori pana la Craciun le arata cat noroc si sanatate vor avea si daca livada si campul vor avea rod.
Usturoiul ,considerat ca remediu terapeutic daca e purtat la brau aduce petitori.
Chipul viitorului sot e cautat in forma luata de plumbul sau cositorul topit si turnat in apa, sau in fata oglinzii marginite de doua lumanari, sau in vis cu busuioc sub perna.
Toate acestea nu au valente religioase dar sunt perpetuate prin oameni de-a lungul timpului.
...Cica se mai spune ca cei care poarta numele Andrei/Andreea sunt inteligenti, judeca bine in afaceri, sunt stabili si responsabili. Familia inseamna mult pentru ei, dorindu-si un camin linistit si armonios, alaturi de cei dragi si de prieteni.
Asadar dragii mei tizi/tize va doresc sa aveti parte de o zi frumoasa,inconjurata de prieteni, sa aveti viata senina, presarata cu bucurii.La Multi Ani Andrei si Andreee!!!!

2 comentarii:

  1. Îţi place să scrii articole şi eşti pasionat de muzică?
    Eşti la curent de fiecare dată când artiştii tăi preferaţi lansează ceva nou?
    Îţi place muzica în general sau asculţi doar un anumit gen?
    Îţi place să te uiţi la filme şi să le povesteşti celorlalţi filmele care ţi-au plăcut cel mai mult?
    Doreşti să promovezi artişti prin interviuri, biografii, ştiri?
    Îţi place să te distrezi la concerte, să faci poze, iar a doua zi să povesteşti atmosfera?
    Alătură-te echipei ONmusique.info – un site cu şi despre muzică!
    Contact: onmusique@yahoo.com
    Onmusique.info – Pentru că muzica aparţine tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si zi frumoasa ca ursuletul tau. La Multi Ani! si fie ca fericirea din zilele de aniversare sa te insoteasca in fiecare clipa.

    RăspundețiȘtergere